Home » Over de kudde

D'Harling is één van de wat kleinere en slankere Tinkers in de kudde te Hantum. Je hoeft niet lang met haar om te gaan om erachter te komen dat deze bijzondere dame een echte diva is! D'Harling wenst behaagt te worden, want ze is gewoon een ware schoonheid en laat jou dan ook graag merken hoe bijzonder ze eigenlijk wel niet is. Ze heeft een bijzondere vacht die met de seizoenen van kleur verandert, ze is een slanke den met mooie soepele gangen en bijzonder wendbaar. D'Harling weet hoe mooi ze is, zowel van binnen als van buiten en houdt daarom niet van valse bescheidenheid. En eerlijk is eerlijk, ze heeft gelijk, ze is een prachtig paardje!
Je moet er bij D'Harling alleen wel om denken dat al die fantastische elementen die haar zo geweldig maken niet naar haar hoofd stijgen. Dan maakt ze dankbaar gebruik van jou als haar persoonlijke bediende. Ze heeft daarom behoefte aan gezonde en duidelijke grenzen die consequent toegepast worden en je moet soms een beetje doorpakken om wat van haar gedaan te krijgen.
Natuurlijk vindt D'Harling de Diva dit niet altijd gepast van haar bedienden en zal ze eigenzinnig proberen haar zin door te drijven. Ze heeft echter geen kwaad in de zin en zodra ze door krijgt dat je voet bij stuk houdt zal ze je respecteren.
En dan begint de magie... D'Harling buigt haar trotse hoofd met eerbied voor jou en ze geeft je de eer om met haar samen te werken vanuit een werkelijke hartsverbinding. Ze verlangt van jou dat je net als zij trots als een pauw de wereld tegemoet treedt. Niet beschroomd om sterk en krachtig uit te komen voor wat je wilt, zonder excuses je ware kleuren tonen en zo waarlijk en liefdevol jezelf accepteren en er laten zijn!
De lessen die D'Harling ons geeft zijn niet altijd makkelijk, net zoals zijzelf niet altijd makkelijk is, maar zondermeer de moeite waard! Onder haar trotse huid huist het hart van een liefdevol paard dat jou alleen maar wil zien stralen en laten genieten. Met minder neemt zij geen genoegen.

Aleiga is geboren en getogen bij stal Kinnema, de plek waar de workshops worden gehouden. Het is dan ook geen wonder dat deze dame het spiegelen van de mens tot zo’n grote kunst verheven heeft!
Iedereen die Aleiga bereden heeft of met haar gewerkt heeft omschrijft haar anders; Ze is zenuwachtig en onrustig, ze is zo koel als een ijsklontje of het is een hele harde werker…
Het omschrijft allemaal de mooie Aleiga, maar voor wie eventjes verder kijkt die ziet dat dit paard niks anders doet dan spiegelen. Ze is enorm hooggevoelig en pikt alles op wat je bij je draagt en ze reageert hier dan ook direct op. Daarom wordt ze ook wel eens als wispelturig omschreven, maar over wie zegt dat dan werkelijk iets?
Voor wie meer zelfkennis op wil doen is Aleiga dan ook een prachtig hulppaard, maar onder al dat spiegelen heeft ook deze dame natuurlijk wel een eigen karakter.
Aleiga is, zoals al eerder gezegd, bijzonder hooggevoelig en pikt van alles uit haar omgeving op. Voelt een persoon of een locatie niet lekker aan dan kan ze heel snel omslaan van een ontspannen paard naar een zenuwachtige. Ze voelt dat er iets niet klopt en dit maakt haar gespannen en onzeker. Zeker op dit soort momenten heeft ze goede en kalme leiding nodig. Als je goed oplet dan zie je ook dat ze hierom vraagt, met haar gespannen en zenuwachtige gedrag zegt ze eigenlijk: “Ik weet het eventjes niet meer, wat vindt jij dat we moeten doen?”
Een geruststellende opmerking of een vriendelijke aai over haar hals is vaak al genoeg. Daarmee zeg jij dat het goed is en dat ze veilig is. Wanneer je dit signaal afgeeft is ze weer gerustgesteld en gaat ze verder. Als je deze signalen geeft en je bent innerlijk niet rustig dan trapt Aleiga er uiteraard niet in! Je geeft immers gemengde signalen af en dat maakt haar alleen nog maar onrustiger. Een goede leider is kalm en zelfverzekerd, dit is iets wat je goed bij deze dame kunt leren, vertel haar dat het goed is en maak bewuste stappen voorwaarts in de richting die jij wilt. Als je niet aan je keuze twijfelt zal ze vooruit blijven gaan, ook al vindt zij het spannend wat er voor jullie gebeurt. Zo geeft zij jou lessen over leiderschap en innerlijke rust en geef je haar een plezierige en ontspannen ervaring. Aleiga leert je ook dat je niet alles alleen hoeft te doen, samen kun je meer en het is geen teken van zwakte als je even vraagt, integendeel het maakt je juist sterker.
Aleiga’s gedrag is dan ook een goede graadmeter voor je innerlijke gesteldheid. Ze is voortdurend op zoek naar contact met jou en wanneer de verbinding wegvalt zal ze proberen deze weer te herstellen. Dit uit zich ook in het bijzonder lieve en aanhankelijke karakter van haar. Praat zachtjes tegen haar en aai haar over de bol en je hebt een heerlijke ontspannen vriendin voor het leven.
Aleiga is een zeer bijzonder paard, haar hoge intelligentie, hoge gevoeligheid en sterke drang naar verbinding maken deze mooie Tinker tot het juweeltje dat ze is!

Rudolph is de dekhengst bij stal Kinnema. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in de paardencoach-sessies niet in de groepsworkshops meeloopt, maar alleen beschikbaar is voor de 1 op 1 sessies. Al die mooie dames om Rudolph heen leiden hem alleen maar af en grondwerk of spiegelen is er dan niet meer bij; Rudolph gaat op de versiertoer en is met heel wat anders bezig!
Voor de 1 op 1 sessies is hij echter een bijzonder paard en zeer de moeite waard, als je het aandurft… Rudolph is namelijk een werkelijke kolos en met zijn zwaar gebouwde en gespierde lijf een imponerende verschijning. Dit wil mensen nog wel eens afschrikken zodat ze kiezen voor een wat rustiger en toegankelijker paard. Dat is natuurlijk ook prima, maar voor wie even verder kijkt bij Rudolph die ziet dat er onder deze testosteron-machine een ontzettend lief en zachtaardig dier schuilgaat. Het is en blijft natuurlijk wel een echte hengst en hengsten hebben duidelijke grenzen nodig voor een prettige omgang.
Deze stoere macho is eigenlijk een tikkeltje onzeker in het werk met mensen die hij niet kent. Als je direct met hem aan de slag gaat zonder eerst even verbinding met hem te maken zal hij nerveus en angstig blijven gedurende de sessie. Rudolph wil weten wie je bent en met wie hij te maken heeft. Praat zachtjes met hem en aai hem over zijn neus. Het blijft altijd weer een wonderbaarlijke transformatie die je dan te zien krijgt. De imposante en dominerende hengst verandert namelijk in een lief en aaibaar knuffelbeest! Het bleek allemaal een houding te zijn. Een beschermingsmechanisme om mensen niet zomaar in zijn innerlijk toe te laten. Zijn gespierde nek ontspant en zijn hoofd zakt omlaag, hij laat je toe en de kalmte die hij uitstraalt is dag en nacht verschil met het drukke beest wat er net nog was. Het lijken wel 2 verschillende dieren.
Rudolph is natuurlijk niet voor niks zo. Ervaringen met mensen en situaties uit het verleden hebben ervoor gezorgd dat hij niet zomaar meer mensen vertrouwd, dat kan namelijk rauw op je dak vallen. In plaats daarvan stelt hij zich op als een stoere kerel die jij niks kan maken. Deze mooie kerel is nu gelukkig, maar hij is zijn verleden niet vergeten. Als hij je eenmaal kent en hij heeft gemerkt dat je geen kwaad in de zin hebt dan laat hij je toe in zijn wereld en dat is werkelijk de moeite waard.
Hij schenkt je alleen zijn vertrouwen als je open naar hem toe bent en open zijn naar zo’n imponerend dier is best een uitdaging!
De lessen die Rudolph heeft geleerd zijn ook van toepassing op velen van ons. Hij kan je helpen hiermee om te gaan, het een plek te geven en het te transformeren van een wond naar een kracht. Het lijkt simpel, maar net als Rudolph kan ook jij deze transformatie doorgaan!

Nog zo’n bijzondere dame in de Tinkerkudde: Savanna.
Savanna heeft een bijzondere uitstraling en veel mensen voelen zich tot haar aangetrokken. Zelfs op jonge leeftijd straalde ze al een bepaalde wijsheid uit. Een wijsheid die je normaal vaker bij paarden ziet die al wat meer van de wereld hebben gezien en levenservaring opgedaan hebben.
Daarnaast is ze rustig, of eigenlijk kun je beter zeggen; sereen.
De rust die ze uitstraalt is bijna magisch en wie er door getroffen raakt gaat zelf ook mee in die heerlijke flow van rust en ontspannenheid.

Ze wordt dan ook regelmatig uitgekozen door mensen die een beetje bang voor paarden zijn. Savanna geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ze laat je op haar manier merken dat het goed is zoals het is. Ze dringt niks op, maar geeft je de ruimte om de drempels te overwinnen. Savanna heeft wel tijd. En als je er klaar voor bent stapt zij met jou over die drempels heen. Ze kan je op hele zachte manieren helpen om die stappen te zetten; ze staat voor je, kijkt je aan met die diepe bruine ogen en nodigt je heel subtiel uit om haar uit te nodigen. Ze wacht namelijk jouw uitnodiging af om contact te maken. Dit geeft mensen dat gevoel van veiligheid; ze laat je zien dat ze er voor je is, maar dringt niks op.  Wanneer jij er klaar voor bent en Savanna uitnodigt komt ze heel kalmpjes bij je staan, laat ze zich over haar snuitje aaien of legt ze haar hoofd op je hartchakra. Allemaal heel lief en vertederend. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen verliefd op haar zijn geworden na een coachingsessie.

Savanna is altijd open en klaar voor een verbinding, maar als jij dat niet bent of niet wilt dan respecteert ze dat. Daarom is Savanna een heerlijk ontspannen paard om mee te werken. Savanna oordeelt niet en accepteert datgene wat zich voordoet, wat het ook is, zonder daar zelf door beïnvloed te worden. Het kalme oog in de storm.

Dit is Moya, de "Grote Vriendelijke Reus" in de Tinkerkudde.
Moya is rustig en bedachtzaam en laat zich niet zo snel gek maken, ook niet door jou. Van haastige spoed heeft deze mooie dame nog nooit gehoord en daar hoef je dan ook niet mee aan te komen, want dan blijft Moya gewoon stilstaan. Duwen en trekken heeft totaal geen zin, Moya weet dat ze jou qua gewichtsklasse enorm overtreft en daar maakt ze goed gebruik van als jij niet in je centrum zit en vlug vlug vlug wil gaan.

Neem je eventjes de tijd om kalm te worden en vanuit je centrum je met haar te verbinden dan staat ze voor je klaar en werkt ze graag met en voor jou, zij het natuurlijk wel op een relaxed tempo!

Onder Moya's "slome" oppervlakte huist een bijzonder intelligente en hooggevoelige dame die goed weet wat ze wil. Ze reageert zeer goed op je als je met plezier met haar aan de slag gaat. Zodra je haar gaat dwingen, weigert ze gewoon nog een stap te zetten. Zo leert zij mensen om met meer plezier in het leven te staan, als jij plezier hebt dan gaat Moya met je mee. Ze is lief en knuffelig en geniet van het leven, met Moya aan je zijde kun je leren om te onthaasten, relaxen, genieten maar tegelijkertijd duidelijk te zijn over wat je wilt zonder dwingend te zijn. Ook een zeer geschikt paard voor diegenen die het spannend vinden om met paarden te werken.

Eros is een opvallende verschijning in de Tinkerkudde, als enige palomino springt hij er echt uit met zijn mooie blonde vacht en manen. Het is ook de enige kerel in de kudde en voelt zich dan ook echt op zijn plaats met al die mooie dames om hem heen.
Zoals zoveel kerels denkt ook Eros dat hij de baas is in de groep en ook al is hij ruin, hij paradeert als een trotse hengst tussen zijn dames door. Mocht hij het wel eventjes te bont maken, dan roept Moya, de eigenlijke leider, hem met haar adjudanten een halt toe.
Eros bedoelt het helemaal niet kwaad en vaak heeft hij het zelf zo snel niet eens in de gaten, maar hij wil nog wel eens over grenzen gaan. Dat is dan ook iets waar je Eros een beetje mee moet helpen, hij weet zelf ook niet altijd waar de grenzen liggen en je moet hem daar zo nu en dan weer eventjes op wijzen.
Eros kent zichzelf nog niet zo goed en is daarom een zeer geschikt paard om samen mee op ontdekking te gaan. De ontdekkingsreis om jezelf te leren kennen. Zijn vriendelijke en speelse karakter maken deze tocht een lichte en leuke ervaring. Met Eros aan je zijde ga je automatisch genieten, want dat doet hij ook.
Hij is een dromer en als hij tijdens zijn werk wat leuks ziet is de aandacht weg en snuffelt hij nieuwsgierig aan die mooie bloem of staat zijn hoofd gedraaide op zijn romp, kijkend naar de vogeltjes die in de lucht kwetteren.
Hij vindt het niet leuk om hierop gewezen te worden, dan wordt hij een beetje knorrig. Hij ziet er ook helemaal geen kwaad in dat zijn aandacht is verslapt, soms is er gewoon eventjes wat anders leuks gaande en dat moet kunnen vindt Eros.
Het is dan ook de kunst om Eros op een positieve manier te prikkelen om zijn aandacht bij je te houden, maak van het werk een spel en Eros doet vol enthousiasme met je mee!
Zodoende schept Eros licht in zwaardere situaties en maakt hij het leven leuk. Als jij energetisch veel vasthoudt zul je een zware kluif krijgen om Eros bij de les te houden, het is gewoon niet de moeite waard om al die ballast door het leven mee te sjouwen.
Zijn stabiele en goedmoedige karakter maken van Eros een heerlijk paard om de uitdaging van het loslaten aan te gaan en het leven speelser en lichter op te nemen!

Soraya is één van de eerste Tinkers bij stal Kinnema en ze doet het hier inmiddels al heel wat jaartjes goed! Soraya is een echt “no-nonses” paard, ze staat met alle vier haar benen stevig op de grond, werkt graag en is leergierig.
Ze is dan ook een heel goed paard om je een middagje lekker in het zweet te werken! Soraya doet wel mee en is hiermee helemaal in haar element. Ook als je liever een wat lager tempo aanhoudt vindt ze dat wel prima, het bezig zijn, het contact maken en houden met jou zijn op zich al zaken waar ze plezier uithaalt.
Veel mensen voelen zich al snel vertrouwd bij deze mooie dame, waardoor ze ook vaak de ring ingaat wanneer mensen angst voor paarden hebben. Soraya’s kalme en evenwichtige innerlijk maken dat ze rust uitstraalt en wanneer jij je wat onzeker voelt dan wacht ze rustig af en geeft ze je de ruimte om die drempels te overwinnen. Ze zal geen gekke sprongen maken, niet in je ei gaan staan, maar wel open voor je staan zodat je alle gelegenheid krijgt om je angst te overwinnen en te ervaren hoe fijn het kan zijn om werkelijk verbinding met een paard te krijgen!
Soraya is zelf ooit ook een angstige en onzekere dame geweest en heeft dat met de hulp van Matsje overwonnen, waardoor ze is uitgegroeid tot het heerlijke stabiele paard wat ze nu is. Ze weet daarom hoe het voelt om bang te zijn en met haar moederlijke instincten is ze dan ook snel geneigd om bange mensen bij te staan.
Ben je er klaar voor om het niveau en tempo een tikkeltje te verhogen? Dat is voor Soraya geen probleem, ze werkt graag en zal haar uiterste beste doen om datgene wat van haar gevraagd wordt goed uit te voeren. Ze gooit hiermee dan ook veel vooroordelen over Tinkers van zich af; mensen verwarren het kalme karakter van Tinkers namelijk vaak met luiheid.
Soraya haalt je uit je hoofd en brengt je weer in verbinding met je lichaam op een ontspannen manier zonder toeters en bellen. Dat heeft Soraya allemaal niet nodig, ze is goed zoals ze is en dat geldt ook voor jou. :)

Bonita is een dame op leeftijd en is eigenlijk al met pensioen. Ze doet dan ook niet vaak mee in de workshops Paardengevoel, daar heeft ze meestal ook niet zoveel zin in. Met haar vele jaren van trouwe dienst heeft ze hier toch zeker een eervolle vermelding verdiend.
Als Bonita toch mee wil doen en je bij wil staan in je coachingstraject dan geeft ze dit zelf wel aan en komt ze naar je toe om contact te maken. Meestal echter blijft ze rustig grazen of hangt ze ergens rustig rond achter in de kudde en worden wij consequent genegeerd. Bonita heeft genoeg aan haarzelf en haar plek in de kudde en geniet op deze manier van haar oude dag.

Rijden is er al helemaal niet meer bij en daar doen we haar geen plezier mee. Ze vindt er echt niks aan en dat wordt dan ook niet meer van haar gevraagd. Het bijzondere aan Bonita is dat ze heel vaak over het hoofd wordt gezien in de kudde. Ze is zeker niet klein en haar zwart witte tekening valt best wel op in de groene wei. Ze valt niet op omdat ze totaal niet met jou bezig is. Terwijl de meeste paarden nieuwsgierig opkijken naar wie er in de wei komt en onderzoekend naar je toe komen, doet Bonita net alsof er helemaal niks veranderd is en graast gewoon door. Onverstoorbaar en met een diepe kalmte doet zij haar ding. Met al die paarden om je heen die je aandacht vragen is het dus heel makkelijk om deze dame niet eens op te merken.

Daar maakt ze dankbaar gebruik van door precies het tegenovergestelde te doen; helemaal niks.
Als je Bonita vraagt om voor je te werken merk je dat ze dit niet plezierig vindt. Zelfs een aai over de bol hoeft voor haar meestal niet eens. Ook in de kudde is ze niet heel actief in het sociale gebeuren van de paarden onderling. Geef haar een fijne wei om te grazen in de zomer en een droge box in de winter en ze is gelukkig. Bonita is relaxed en wil genieten van haar oude dag. Dit heeft ze zondermeer verdiend! 

Indian Summer, oftewel Indy, is één van de kleineren onder de Tinkers in Hantum.
Ze is een paardje met een bijzondere heldere intelligentie en weet zich zeer goed te handhaven tussen de ‘reuzen’ in de kudde.

Indy is namelijk zeer opmerkzaam en wanneer er wat loos is in de kudde weet zij heel snel hoe de vork in de steel zit en reageert hier dan ook gepast op. Dankzij haar slimheid blijft zij dan ook vaak buitenschot als er heibel in de tent is. Indy weet namelijk al snel wanneer het tijd is om voor jezelf op te komen of wanneer je even een stapje terug moet doen om gedonder te voorkomen. Ze is een zelfverzekerde dame want ze kent niet alleen haarzelf, maar ook de paarden in de kudde goed. Ze weet precies wat ze aan hen heeft en hoe ze zich tot hen verhoudt. Ze staat niet hoog in rang, maar ook niet laag. Indy kent haar plek en tegelijkertijd eist ze die volledig op. Dit alles maken Indy tot een gelukkig paardje die haar plek in de wereld kent.

In de therapie is ze ook een zelfverzekerde dame en kan ze goed overweg met mensen die dat ook zijn. Mensen die duidelijk zijn, helder zijn in hun communicatie en weten wat ze willen. Dan weet Indy wat ze aan je heeft en zal ze met plezier met je samenwerken. Deze eigenschap maken haar echter ook tot een zeer geschikt therapiepaard voor mensen die niet zo duidelijk zijn, niet zo helder en niet zo goed weten wat ze willen. Hier kan ze niet goed mee uit te voeten en zal ze ook niet accepteren in de vorm van werkweigering, dwars liggen en tegendraads blijven tot jij je houding verandert. Vanwege haar zelfverzekerde karakter krijgt ze niet snel last van onzekere mensen, ze accepteert het simpelweg niet en vraagt van jou om je duidelijker op te stellen.

Je hoort vaak van mensen dat een paard zo moeilijk is, niet mee wil werken en vaak wordt vergeten te kijken naar wat jou rol hierin is. Indy laat heel duidelijk zien wat het effect is van jou doen en laten. Wanneer je met de hulp van Indy ook zelfverzekerder gaat handelen en duidelijker wordt in je taal; wanneer jou lichaam hetzelfde vertelt als je mond, krijg je een rustige vriendin die graag hard werkt en bereid is zich voor 100% voor je in te zetten.